• Koronaviruspandemia vaikuttaa kaikkeen inhimilliseen toimintaan. Myös hautaustoimintaan. Me hautaustoimisto Biederissä suhtaudumme asiaan sen vaatimalla vakavuudella pyrkien säilyttämään täyden palvelutason turvaten samalla asiakkaidemme ja henkilökuntamme turvallisuuden.

  Hautaustoimisto Biederin palvelut ovat jo lähtökohtaisesti suunniteltu palvelemaan asiakkaitamme, jotka mieluiten hoitavat hautausjärjestelyt kotoa käsin.

  Käytettävissänne ovat hautajaisten suunnittelulomake, tilaus-, ja tarjouspyyntölomakkeet, puhelin-, sähköposti- ja chattipalvelumme. Kaikki tuote- ja palvelutiedot kuvineen ja hintoineen ovat nähtävillä verkkosivuillamme.

  Tähänkin asti valtaosa asiakkaistamme on hoitanut kaikki hautausjärjestelyt käymättä paikan päällä toimistollamme. Edelleenkin teillä on mahdollista asioida myös toimistollamme. Tätä varten on aina kuitenkin syytä varata aika ajanvarauspalvelustamme tai sopimalla asiasta puhelimitse. Toimistollamme vältämme lähikontaktia ja kättelyä. 

  Hautajaisten järjestäminen

  Siunaustilaisuus tulee järjestää 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. Siunaustilaisuudessa ovat läsnä vain lähiomaiset, kuitenkin yhteensä enintään 10 henkilöä, pappi ja kanttori pois lukien. Vahtimestari ei ole paikalla samassa tilassa. Omaiset voivat halutessaan itse järjestää ja toteuttaa siunaustilaisuuden videolähetyksen (streamaus), jolloin muut voivat seurata tilaisuutta etänä. Omaisia pyydetään odottamaan siunaustilaisuuksien alkua ulkona ja huomioimaan, että yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty. Hautajaisten lykkäämistä ei suositella, sillä vainajien säilytystilat ovat rajalliset ja täyttyvät nopeasti, ellei hautauksia järjestetä.

  Huom! Päivitetty tieto! Hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan.

  Lauantai 21.3 tiedon mukaan pääministeri Marin kertoi, että hautajaisiin osallistuvien lähiomaisten määrä ei ole rajoitettu.

  Haudalla tapahtuvaa siunaamista suositaan. Myös haudalla tapahtuvissa siunauksissa ja uurnanlaskuissa henkilömäärä on max. 10 hlö. Suositellaan muistotilaisuuden järjestämistä suurempana tilaisuutena myöhemmin koronatilanteen rauhoituttua.

  Seurakunnat ovat ilmoittaneet mm. vainajien näytöistä luopumisesta kappeleissa ja lisääntyneestä hygienian hallinnasta.

  Hautajaisissa on useimmiten vieraina sukulaisia ja tuttavia kaikista ikäryhmistä. Näistä erityisesti vanhukset ja tiettyjä perussairauksia sairastavat henkilöt kuuluvat riskiryhmiin, joiden altistamista koronatartunnalle on syytä vakavasti miettiä. Hautajaisvieraiden määrä on hyvä pitää rajattuna (kahdeksan henkeä) ja esimerkiksi kappeleissa istua siten, että vieraat istuvat muutaman metrin päässä toisistaan.

  Turvalliset hautajaiset

  Eräs harkittavissa oleva täysin turvallinen toimintamalli on suoratuhkaus, jossa vainaja tuhkataan ilman edeltävää siunaus- tai saattotilaisuutta. Näin toimien siunaus- tai saattotilaisuus voidaan järjestää uurnanlaskun yhteydessä vapaasti jopa vuoden sisällä tuhkauksesta. Koronatilanteen normalisoiduttua kaikki halukkaat voivat näin osallistua tilaisuuteen ilman rajoituksia.

  Muistaminen

  Jos et itse voi osallistua hautajaisiin Koronavirusrajoitusten tai muun syyn vuoksi on mahdollista lähettää surukotiin minne tahansa Suomessa tai ulkomaille kukkia tai adressi. Voit tilata ne Biederin verkkopalvelusta www.bieder.fi tai www.dataflora.fi.